"Your thoughts, with my hearts bloody tatters, I'll mock again; Impudent and caustic, I'll jeer to superfluity.."

1.5.10

"May Day"- "May Day"


Ορισμένοι την αποκαλούν απλά Πρωτομαγιά και αναφέρεται συνήθως στην αργία της 1ης Μαϊου σε όλες τις χώρες ανά τον κόσμο, σωστότερα όμως είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Ημέρα του Εργατικού Κινήματος. Πως βρίσκει φέτος η 1η Μαϊου τα Βαλκάνια;


Σύμφωνα με ορισμένους, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, η γιορτή δεν χρειάζεται να συμβαίνει πια όπως παλιά. Η πρωτομαγιά μετατράπηκε σε μια κλασική ημέρα διακοπών, ιδιαίτερα στις χώρες των Βαλκανίων. Υπό τη νέα της μορφή, η 1η Μαΐου έγινε μια "γιορτή της Άνοιξης". Είναι η εποχή του χρόνου όπου "το κλίμα γίνεται πιο θερμό, όμορφα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν και η φύση έχει αγκαλιάσει το πράσινο". Χαρακτηρίζεται ως "η εποχή της αγάπης, της πίστης, της αναγέννησης και του ρομαντισμού" και η 1 Μαΐου μετατράπηκε σε μια γιορτή νεο-παγανιστική.

Εμείς, χωρίς να μπορούμε να πιστούμε τόσο εύκολα από τα επιχειρήματα των τελευταίων και εξακολουθώντας να πιστεύουμε ότι η 1η Μαΐου δεν είναι αργία, είναι απεργία, θα προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκει φέτος η 1η Μαϊου τα Βαλκάνια:

-ΣΟΦΙΑ, Βουλγαρία.
Βούλγαροι σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σπότ τους, στο οποίο ανακοινώνουν τη συνάντηση διαμαρτυρίας την 1η Μαΐου, δεν έχει μεταδοθεί από κανένα από τους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, επειδή το BSP έχει αντιταχθεί σθεναρά στην πολιτική της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και μάχεται κόντρα στα επιχειρήματα περί κρίσης.
Σε απάντηση, η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (BNR) απέστειλε επιστολή στον BSP, λέγοντας ότι το clip δεν έπαιξε γιατί δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εμπορικών μηνυμάτων.
Η Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση (BNT), από την άλλη πλευρά, έχει αρνηθεί να παίξει το βίντεο, διότι περιλαμβάνει πλάνα των αστυνομικών επιχειρήσεων, που υποστηρίζει ότι αποτελούν πνευματικά δικαιώματα των τελευταίων.
(Πηγή: http://www.novinite.com/view_news.php?id=115752)

Την ίδια στιγμή, πολλοί εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της εθνικής αυτής εορτής και να επωφεληθούν από τους εορτασμούς της 1ης του Μάη και παράλληλα να ξεκουραστούν ...

Αφθονία διακοπών και απολαύσεων!
Επειδή οι διακοπές μπορεί να είναι ακριβές όσο πλησιάζει η αργία, οι κρατήσεις εκ των προτέρων συνιστάται σε όλους. Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων μας, τον Μάιο με πολλές ευχάριστες εμπειρίες και ανοίξετε την καρδιά σας για τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία σε αυτή τη ζωή! Η πρωτομαγιά είναι αργία, οπότε είναι η τέλεια στιγμή για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα σας, έτσι δεν πρέπει να παραλείψετε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία! Η 1η Μάη είναι μια επίσημη αργία σε πολλές χώρες, μια ημέρα εκτός σχολείου και εργασίας, έτσι μπορείτε να πάρετε μια από τις μεγάλες προσφορές διακοπών στη Βουλγαρία, είτε στην παραλία, είτε σε ένα σύγχρονο κέντρο SPA ή απλώς μια πεζοπορία στο βουνό!
(από μπροσούρες τουριστικών γραφείων)

-ΤΙΡΑΝΑ, Αλβανία.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) πραγματοποίησαν διαδήλωση την Παρασκευή (30 Απριλίου) εναντίον της κυβέρνησης, η οποία ωθεί τη χώρα σε μια κρίση. Οι νομοθέτες ζητούν από το υπουργικό συμβούλιο να σεβαστεί το αίτημά τους για τη διερεύνηση της διαφάνειας των εκλογές τον Ιούνιο του 2009. "Η διαμαρτυρία θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός που η χώρα έχει δει ποτέ, αλλά δεν θα υπάρξει βία," σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Namik Dokle την Πέμπτη. (Shekulli, Top Channel, Ora News, BBC - 30/04/10).
Μια διαδηλώτρια, η Sanie Behari, είπε ότι διαμαρτύρονται κατά της φτώχειας. «Να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτές τις υψηλές τιμές" είπε για την κυβέρνηση. "Σίγουρα, αυτοί μπορούν με τους μισθούς τους. Εμείς θέλουμε απλά μια καλύτερη ζωή." Ο Ράμα, ένας άλλος διαδηλωτής ανέφερε επίσης: "η οικονομική κρίση για τους Αλβανούς» είναι μια οδυνηρή συνέπεια των καταστροφικών πολιτικών που στοχεύουν μόνο στη διατήρηση του Σαλί Μπερίσα στην εξουσία. " Το συλλαλητήριο ήταν ειρηνικό, με πολλούς από τους διαδηλωτές να κρατούν αλβανικές σημαίες ή του κόμματος της αντιπολίτευσης, φωνάζοντας: «Κάτω ο Μπερίσα».
Εκατοντάδες άοπλοι αστυνομικοί σχημάτιζαν γραμμή γύρω από το κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης. Ένας μικρός αριθμός αστυνομικών βρισκόταν πίσω από ένα κοντινό τοίχο, ώστε να αποτρέψουν επεισόδια.
Οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν να διοργανώσουν μια συναυλία το Σάββατο για την 1 Μαΐου, Ημέρα της Εργασίας, για να γιορτάσουν αυτό που περιγράφουν ως επιτυχείς μεταρρυθμίσεις με στόχο την ένταξη στην ΕΕ της Αλβανίας.
(Πηγή: http://www.lasvegassun.com/news/2010/apr/30/tens-of-thousands-of-albanians-protest-in-tirana/)

-ΣΕΡΑΓΕΒΟ, Βοσνία- Ερζεγοβίνη.
30 Απρ (FENA) - Ο πρόεδρος της Β-Ε Ζέλικο Κόμσιτς έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους πολίτες της Β-Ε με την ευκαιρία της 1ης Μαΐου - της Διεθνούς Ημέρας της Εργασίας.
(Πηγή: http://www.fena.ba/Public2_En/Default.aspx)

-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, Σερβία.
Ενώ οι μεγιστάνες σχεδόν κατάφεραν, ενωμένοι, να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους ενώπιον της κυβέρνησης και σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζομένων, οι εργαζόμενοι θα εορτάσουν την Πρωτομαγιά με φειδώ, παραλείποντας ακόμη και να διοργανώσουν μια μεγάλη διαμαρτυρία στο Βελιγράδι. Επαρκή κίνητρο για να καλέσουν σε διαμαρτυρία δεν αποτέλεσε το ρεκόρ χαμηλού ποσοστού απασχόλησης, ή οι σχεδόν 250.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, τόσο στην γκρίζα όσο και στην κανονική οικονομία.
(Πηγή: http://www.emg.rs/en/emplus/120505.html)

-ΖΑΓΚΡΕΜΠ, Κροατία.
Κροατικά συνδικάτα οργανώνουν διαδηλώσεις για την Ημέρα Εργασίας. Οι τέσσερις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις εμπορίου της χώρας ανακοίνωσαν την Πέμπτη (Απρίλιος 29η) ότι αντί των εορτασμών για την 1η Μαΐου, τη Διεθνή Εργατική Πρωτομαγιά, θα διοργανώσουν διαμαρτυρίες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις. Διαμαρτυρίες το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν στις πόλεις Ζάγκρεμπ, Σπλιτ, Ριέκα, Osijek, και Πούλα, με κεντρικό μοτίβο την οικονομική αστάθεια. Οι διαδηλωτές θα προτρέψουν την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική της μείωσης θέσεων εργασίας. Οι διοργανωτές κάλεσαν τους φοιτητές, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τα άλλα μέλη του κόσμου να ενταχθούν στη δράση. (HRT, Dnevnik.hr, MondoPress - 29/04/10)

-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Τουρκία.
Η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να υποδεχτεί την 1η Μαϊου τους πρώτους εορτασμούς της εργατικής πρωτομαγιάς η οποία θα εκπληρώσει τους πόθους των εργαζομένων μετά από 33 χρόνια. Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ έχει αποστείλει ένα μήνυμα, ότι οι γιορτές της 1ης Μαΐου αποτελεί λυδία λίθος για τα εργατικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους αυτό το έτος. Ο κ. Γκιούλ εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο σεβασμός για τη γιορτή και την ημέρα, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, θα βοηθήσει να ξεχαστούν και να διωχθούν πικρές μνήμες του παρελθόντος και ότι συμβολίζουν την αξιοπρέπεια της εργασίας.
(Πηγή:http://www.trtenglish.com/trtinternational/en/newsDetail.aspx?HaberKodu=ce339471-a3d3-4d4a-b5e2-d7279a9a8b77)
Φέτος, τα εργατικά συνδικάτα έχουν τη δυνατότητα να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια, γεγονός που οδήγησε τις αρχές να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη. και ιδιαίτερα στην πλατεία Taksim, που για πρώτη φορά μετά τη σφαγή του 1977, στην οποία πάνω από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, θα φιλοξενήσει τόσο κόσμο. Οι δράστες τότε δεν συνελήφθησαν, καθώς η υπόθεση καθυστερεί με το ενδεχόμενο ότι υπήρχαν οργανωμένες ομάδες πίσω από την αιματηρή επίθεση. Η αστυνομία έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για την Πρωτομαγιά εδώ δύο μήνες. Ο αρχηγός της Αστυνομίας Hüseyin Çapkın την Πέμπτη το βράδυ επιθεώρησε τις προετοιμασίες για την Πρωτομαγιά στο Ταξίμ.
(Βλ.: http://www.todayszaman.com/tz-web/news-208945-101-istanbul-on-alert-as-unions-head-to-taksim-on-may-day-after-long-absence . html

και: Σταματήστε τις Παραβιάσεις ενάντια στα Ανθρώπινα και συνδικαλιστικά δικαιώματα Τώρα

-ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα.
Έλληνες αξιωματούχοι θα πετάξουν στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προβλέπεται να συζητήσουν το χρέος της Αθήνας αργότερα μέσα στην ημέρα, σε αντίθεση με την συνήθη τους συμμετοχή, άλλες χρονιές, στους εορτασμούς της 1ης Μαΐου. Το μέλλον παραμένει θυελλώδες, καθώς υπάρχει αυξανόμενη αντίδραση του κόσμου απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες περικοπές. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δηλώνουν ότι θα κατέβουν στους δρόμους αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τα νέα μέτρα λιτότητας.
Νωρίς το Σάββατο πάνω από 12.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αθήνα, κατευθυνόμενοι προς την Αμερικανική Πρεσβεία, ενώ οι εργαζόμενοι διέκοψαν τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ των νησιών και του κυρίου σιδηροδρομικού άξονα της χώρας. Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά για την ημέρα, ενώ τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό έκτακτης ανάγκης, καθώς οι γιατροί προσχώρησαν στην απεργία.
Η "σοσιαλιστική" κυβέρνηση, μετά την εκλογή της και κόντρα στις προεκλογικές εξαγγελίες της, είχε ήδη λάβει μέτρα καταργώντας μισθούς δύο μηνών, είχε επιβάλει τριετές πάγωμα αμοιβών, αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας 21 έως 23 τοις εκατό, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης 62 - 67, καθώς και στον δημόσιο τομέα πάγωμα των προσλήψεων. Ακόμη περισσότερα και σκληρότερα μέτρα πρόκειται να ληφθούν μετά την άφιξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πρωτεύουσα. Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε την Παρασκευή ότι οι οδυνηρές αυτές περικοπές ήταν "αναγκαίες για την προστασία της χώρας μας, για το μέλλον μας, για εμάς, ώστε να είμαστε σε θέση να σταθούμε στα πόδια μας".

Ανεξάρτητα λοιπόν από τη ρητορική της αγάπης, της ομορφιάς και της ψεύτικης κοινωνικής αλληλεγγύης "από πάνω", η μέρα παραμένει αφιερωμένη στα κοινωνικά και οικονομικά επιτεύγματα των εργατικών κινημάτων. Και δεν είναι μόνο αυτό τo νόημά της. Την ημέρα αυτή, άνθρωποι από όλες τις εργαζόμενες τάξεις συγκεντρώνονται ώστε να επανεξετάσουν τις παρούσες συνθήκες εργασίας και την κοινωνική τους θέση και, επιπλέον, να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους, μαζί με τις μελλοντικές μάχες τους, ενάντια σε ένα νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα που τους διώκει και τους απομιζά(όσο το παρόν, άλλο τόσο και τη μνήμη) και τους αναγκάζει να εργάζονται ολοένα και περισσότερο (...όσους μπορούν ακόμα να εργάζονται), καταπατώντας το σύνολο των κοινωνικών και εργασιακών τους κεκτημένων δικαιωμάτων.

Η 1η Μάη τιμά λοιπόν την μνήμη των ιστορικών αγώνων των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο, με νέους, συνεχείς αγώνες.

Βαλκανικά Καταστρώματα
01.V.2010

No comments: